Traditionally, and from its inception, television has been technology-heavy with complex and costly distribution networks. However, viewers want to enjoy TV wherever and whenever they want, which represents a huge challenge to the heavy traditional TV culture and environment as Connected TV is the future.

View TV Group is leading the way in introducing a culture for change, new technology, and distribution fit for TV today and tomorrow built on the internet for maximum speed and efficiency. Audiences still want a traditional TV ‘look and feel’ and content owners want to provide that but with realistic profit margins. View TV Group has an end-to-end technical and distribution capability to achieve both, in cloudie.tv.

Broadcast Globally using your laptop and an internet browser

1 – This is Cloudie TV

Cloudie.tv is the cloud-based digital channel that adds revenue and value to your current platform, channel or content.

2 – Why Cloudie TV is Important Right Now

Traditionally, and from its inception, television has been technology heavy with complex and costly distribution networks. However, viewers want to enjoy TV wherever and whenever they want, which represent a huge challenge to the heavy traditional TV culture and environment as Connected TV is the future.

View TV Group is leading the way in introducing a culture for change, new technology and distribution fit for TV today and tomorrow built on the internet for maximum speed and efficiency. Audiences still want a traditional TV ‘look and feel’ and content owners want to provide that but with realistic profit margins. View TV Group has an end-to-end technical and distribution capability to achieve both, in cloudie.tv.

TV Delivery Solution
TV Delivery Solution

3 – The Simple Cloudie.tv Revenue Model

We supply ads 90% of the time with average revenue of USD 0.20/viewing hr and manage all the tech – including FREE cloud playout & CDN.

We provide 100% of the ads but can add yours in too, we just take your current content and improve the CPM. It really is as simple as that!

SSAI - Server Side Ad Insertion
SSAI – Server Side Ad Insertion

4 – How We Deliver Improved Revenues

Audience attracts advertisers and our addressable advertising targets specific channels and content, time of day the ad was broadcast and location, which attracts higher ad revenues. As the broadcast is over the internet, we can automatically detect and accurately measure how many programme hours and the number of ads that were viewed in real time, which can be available to content owners to manage revenue. We replace the ads in a linear stream and also in VOD / catch-up by inserting high CPM ads.

Click here for a demonstration of linear ad replacement for higher CPM https://vydeyo.com/demo/)

5 – A Simple Way of Scheduling

You can self-serve on our playout software to schedule your content or channel or send us a pre-formatted spreadsheet with the schedule on and content details and we’ll schedule it for you and produce the EPG. To make your content really pay, you only need to add 15 new hours of content per week.

There would be a cost difference for self-serve or managed, but the system is easy to learn and use and you would need to follow some quality guidelines that we have set to maintain an excellent viewer experience.

6 – Cloudie.tv Distribution

Cloudie.tv is already in use on https://tv.kapang.com, kapang is View TV Group’s own platform that is broadcasting in UK and has iOS, Android apps and Amazon Fire TV and will broadcast on kapang in the US and Australia before the end of 2020 with the capability to broadcast globally. Cloudie.tv is also being used to broadcast channels cutting cords, coming off satellite and that are on other platforms such as Pluto and Xumo.

7 – How We Make It Happen

The technology to allow this has taken 6 years to develop as an integrated capability at our low cost, high value offering. It includes cloud playout at SD, 1080HD, 4k and 8k quality and fully dynamic on-screen graphics, including squeezebox and lower thirds. On top of this, Simple, Reliable Transport (SRT) distribution and MPEG-TS transport and cost-free CDN allow the content or channel owner for once to be able to make the level of profit needed to invest in their content.

8 – How It Works

You contact us by completing this form https://viewtvgroup.com/ffr/ and we will call you back to discuss your requirements. Once we have contracted, you provide content and audience, we do the rest. We could deliver you a digital channel within 2 weeks.

Remember, you don’t need to change anything you already do (but could end up reducing existing tech) and you don’t need any more tech, staff or ad salespeople.

Cloud Playout

Cloudie TV Q&A:

Question 1:       What are the audience statistic for Kapang within the various countries?

Answer 1:          Kapang is always growing its audience, although we cannot promise or forecast a specific channel’s platform share since the growth is determined by the channel’s content.

Question 2:       How does my channel make any revenues?        

Answer 2:          We can replace existing ad break spaces and reinsert different adverts for every reviewer providing between $0.20 and $1.00 per hour based on your audience, you can also add product placement, subscription, pay-per-view, channel or programme sponsorship and sell space on your channel for 3rd party programming.

Question 3:       What format does Kapang Broadcast in and what format do I need to provide content in.

Answer 3:          Kapang likes broadcasters to broadcast in 1080 HD, although we can upscale content in line with the downstream advertisers as appropriate.  All content should be provided as 1080P HD as MP4 >15mbps

Question 4:       Does your Playout Origin solution have scheduled dynamic graphics, squeezebox, and lower thirds?

Answer 4:          Yes, the Kapang Cloudie TV solution has an integrated graphic layer that provides all the above and we provide full training and support in making your channel look as polished as possible, all via a web browser interface.

Question 5:       If I already have a playout linear feed, how do I deliver and broadcast on Kapang?

Answer 5:          We can pick up the feed from existing satellite or cable networks, a ZIXI feed from your playout centre or simply a ready to broadcast HLS feed from your supplier, eg. Amagi or Wurl.  We charge you $0.06 per hour for every hour you broadcast to Kapang users or via a subscription model, although we do not get involved in the monetisation of your service.

Question 6:       How will Kapang support me in running a television channel?

Answer 6:          The Kapang Master Control Room will monitor your channel 24/7 and advised you of any issues they arise, or they can be advised of a corrective action plan if you are unavailable, eg. a secondary loop or playlist.  If you are merely broadcasting from an existing playout provider, we will inform you and your suppliers.

Question 7:       Do I need a lot of hardware and technology to run my channel?

Answer 7:          All of the Kapang integrated Kapang systems are accessible via an internet connected web browser, so only content editing and conformance tools (adobe Premiere) are required to make you process easy.

Question 8:       How do I get an EPG to you?

Answer 8:          We simply request an updated EPG on an hourly basis from your existing provider or this is automatically querying every 10 minutes if you are using the integrated Kapang Cloudie Playout service.

Question 9:       Can I choose the channel number I am listed on within Kapang Countries?

Answer 9:          We assign an available channel number depending on the quality of your content, our mix of channels, your origin service provision and your monetisation solution.  All channels are within 14 different categories with at least 50 channels in each category, the top 10 channels being available via a higher commitment of broadcast hours eg. Top channel in a category requires >1m committed broadcast hours.

Question 10:     How do I integrate my existing channel and content with the Kapang platform?             

Answer 10:        If you are broadcasting with another playout provider or via a cable network easily and we can relay this service,  although we cannot maximise the monetisation and in order to get the full revenues we suggest that you pop up a sister Connected TV version of your channel using our integrated playout service, we can also relay this service back to other platforms to save costs.

Question 11:     How is the Kapang Playout System different from other cloud playout or traditional broadcast vendors?

Answer 11:        The Kapang system is uniquely fully integrated and tested from content to broadcast enabling a seamless flow of HD broadcast paired with a proven revenue model without the need of managing 4-5 separate providers where end-to-end responsibility is difficult to establish.

Kapang has a motivation to make sure your channel is broadcasting at the highest quality, full compliance and of course yielding for revenue-based channel growth.

All the Kapang workflow is very simple and requires no advanced knowledge of broadcasting methodology or technologies.

The Kapang system has been developed for content owners to broadcast with ease missing out the integration issues and complexity traditionally associated with cable and satellite broadcasting solutions.  

Question 12:     I must deliver my channel to existing cable and satellite headend services, is this possible?

Answer 12:        Yes, we can deliver from Kapang to any other broadcaster via SRT or ZIXI.

Question 13:     How secure is the Kapang Cloud, will my content and schedule be safe?

Answer 13:        The Kapang offering is built on some of the most secure cloud instances available.  Content, playout, and all assets such as graphics are stored with advanced 128-bit encryption. Additionally, Kapang’s user interface is protected by user defined access to avoid any unauthorized access.

Question 14:     I would prefer not to use a public cloud can I use on-premises or a private cloud.

Answer 14:        Yes, Kapang platform can be configured for private or hybrid cloud deployments but with additional fees available on request.

Question 15:     What is the SLA related to the Kapang service?

Answer 15:        Kapang is motivated to keep your service available 100% of the time and the master control room team check channels up to 7 days in advance of broadcast.  All Kapang’s network has primary, secondary and tertiary solutions which will avoid black screens and testcards, with full reaction and notification of all issues on the system.

Question 16:     Can I broadcast my channel into multiple countries with Multiple time zones?

Answer 16:        Yes, Kapang can provide additional split playout solutions enabling your to schedule and broadcast an identical time-shifted solutions or different playouts from the same media management portfolio with full Geo-locking to support and compliment your content licenses.

For greater success we highly suggest a separate playout schedule per country to provide a more localised version of your channel.

Question 17:     I want to protect my channel by geo-locking my live linear and on-demand content?

Answer 17:        Yes, we can geo-lock your channel and content to one or many countries due to licensing but most importantly due to restricting spend in areas which cannot be monetised.

Question 18:     Can we sell our own adverts on the channel or even across the entire network?

Answer 18:        Yes we can schedule your direct demand sold by your ad sales company within your ad schedule although we would expect that a minimum sale of 1m advert plays would be sold per campaign to avoid high administrative fees.

Question 19:     Can integrate and deliver live events into my channel?

Answer 19:        Yes, we provide a pickup point where you can send your live event via Zixi, VMIX via SRT, OBS via RTMP and any satellite truck provider.

Question 20:     Can you deliver the same high-quality service to global OTT platforms such as Pluto TV and Samsung Plus?

Answer 20:        Yes, we can carry your connected tv service to OTT platforms such as Pluto, Samsung Plus, Stirr and Xumo to name a few, this is charged on a reduced hourly fee depending on the amount of the technology service Kapang is delivering, eg. If there is no ad replacement or CDN required.

Question 21:     Do I have to feature on Kapang before I can be delivered onto other platforms (Cable, Satellite and OTT)?

Answer 21:        Yes, all of the costs for your underlying services are justified within the Kapang model, but we are happy to relay and simulcast the service globally to other service providers with an industry standard set of tools.

Question 22:     Will I have to provide evidence of the content licensing for our content?

Answer 22:        Yes, you will have to provide evidence for your content licensing on a per geo basis, if we discover that your content is illegal or unlicensed for the broadcast you channel will incur all charges from Kapang and any third parties.

Question 23:     Who will we contract with regarding the Advertising and when will I get paid our earnings?

Answer 23:        You will be contracted with “Addressabley” (Revenue Stream UK Limited) our unique advertising partner who is committed to providing your advertising inventory, although you can additionally add your own sales team or other ad partners to the waterfall as you feel appropriate.

Question 24:     Can I sell my own advertising and sponsorship on my channel

Answer 24:        Yes, You can sell your own advertising and sponsorships via Addressabley who will construct the waterfall and pricing of the channel advertising inventory where all deals will be treated preferentially based on price or the terms of the advertising campaign contracted.

Question 25:     We have a content partner who wants to provide us content via a revenue share deal, how would this work?

Answer 25:        We only see content from you as the broadcaster, you would provide them revenue on percentage of airtime broadcast and therefore Kapang would not be involved in these deals.

Question 26:     Can I get a discount per hour when my viewing hours exceed certain thresholds?

Answer 26:        Kapang is de-risking and funding the hardware and kick off effort for each channel at launch in a single fair operational fee, where at channel inception the charges justify training, technology and awareness.   The balance where our revenue is spent changes to support the growth and continuity as your channel becomes more successful.

Question 27:     How many channels can I launch on Kapang?

Answer 27:        When we provide you with a Playout scheduling or integrate a third party, you can have unlimited channels, but we ask you to provide additional information.

We require that you run a version of your channel per country due to the different global legal requirements as not one channel fits all, this will also provide a higher revenue yield across as the advertisers are more interested in targeting accurately.

Question 28:   Are the ads local to the geo?

Answer 28:       Yes, our own ad monetisation company Addressably (Revenue Stream UK Ltd), will manage ad fill so that all adverts shown are relevant to the local geo, the content and audience.

Question 29:   Can we buy inventory on other Kapang channels to place our own ads?

Answer 29:       Yes, we can provide a rate card for campaigns that covers run of channel or specific times on specific channels. This can complement any other marketing you are planning on e.g. social media.

Question 30:   How will I know how much my channel made so that I can provide my content partners with their revenue share?

Answer 30:       Addressabley (Revenue Stream UK Ltd)​ will provide the percentage of total viewing hours that occurred over a specific time period e.g. on Monday between 7p.m. and 8p.m. 22% of the total revenue for that day was accrued. you can then match that to the EPG to allocate that percentage to the related content owner. This data will be provided by an independent 3rd party that monitors and measures the broadcast output.